zaterdag 17 oktober 2009

Waarom zou je een tweedehands elektrische gitaar kopen?

zaterdag 17 oktober 2009
tweedehand elektrische gitaar kopen
Ik zou nooit beweren dat ik een gitaarexpert ben. Ik probeer gewoon mijn scherpe inkoop vaardigheden te combineren met mijn algemene gitaarkennis. ZO heb ik al heel wat beginners geholpen om de perfecte elektrische gitaar voor hen te vinden.

Ik ben zelf een gitarist met een beperkt budget. Mijn eerste aankoop was een tweedehands Washburn Lyon die ik op eBay vond, samen met een 25-watt Yamaha versterker. Qua geluidskwaliteit was ze het niet de beste gitaar (zeker niet in vegelijking met de duurdere tweedehands gitaren), maar ik heb de gitaar op de kop getikt in nieuwstaat en voor een lage prijs.

Met een paar aanpassingen kan ik die tweedehands elektrische gitaar omtoveren in een exemplaar dat meer dan ok is. Dat heb ik nog niet gedaan want het is gewoon een oefengitaar die ik thuis gebruik. Ik heb ze twee keer gebruikt voor een optreden op een feestje op kantoor. Voor de rest is de gitaar een goede vangst. Ik ben altijd trots om iets goeds op de kop te tikken voor een zeer redelijke prijs.

Waarom zou je een tweedehands elektrische gitaar kopen?

Wel, waarom niet? Nog niet overtuigd? :-) Hier zijn enkele goede redenen:
  • Nieuwe gitaren zijn duur. Een nieuwe Gibson Les Paul Standard kan gemakkelijk oplopen tot € 2500. Die wil je niet kopen als je niet eens fatsoenlijk drie akkoorden kunt spelen.
  • Nieuwe goedkope starterkits zijn inferieur. Vergeet dat Behringer gitaar pack (hoewel de versterker goed klinkt voor een 15-watter) of die andere gitaar starterkits van onbekende merken. Deze hebben meestal inferieure elektronica en minder goed hout.
  • Een fatsoenlijke tweedehands gitaar is goedkoop. Goede tweedehands gitaren die met de hand gemaakt zijn in Japan of Korea zijn van goede kwaliteit. Fender, Gibson, en andere makers hebben fabrieken gevestigd in die landen. Om een of andere reden, kosten die gitaren minder dan die uit Europa of Amerika. Lager geprijsde dochtermerken zoals Squire (Fender) en Epiphone (Gibson) zijn veel beter dan dan die goedkope gitaar packs en tweedahdsn zijn ze bijna dezelfde aan dezelfde prijs, of goedkoper.
  • JE kunt een heel goede tweedehands elektrische gitar vinden aan een topprijs. MEt wat geduld vind je soms een juweel in de tweedehands markt. Er zijn soms mensen die hun gitaren uit noodzaak verkopen. Ik heb al gezien dat iemand een Paul Reed Smiths verkocht voor de helft van de nieuwprijs. Op zoek gaan naar een koopje is altijd een goed idee.
Vergeet niet, met de huidige stijgende prijzen en de financiƫle crisis is alles, ook een elektrische gitaar, een investering. Je geeft je zuurverdiende geld uit om een elektrische gitaar te kopen. Doe het dus verstandig.

vrijdag 9 oktober 2009

Stel deze vragen als je een tweedehands gitaar koopt

vrijdag 9 oktober 2009
vragen tweedehands gitaar
In deze post vind je een aantal heel nuttige vragen om te stellen aan de verkoper van een tweedhands gitaar. In een volgende post vind je meer informatie over waar je best een gitaar koopt en welke gitaaronderdelen je zeker moet nakijken en testen.

Je hebt dus een tweedehands gitaar te koop gevonden, hetzij via een een zoekertjessite, hetzij op een andere manier. Het goede nieuws is alvast dat je een gitaar gevonden hebt die binnen je budget past. Maar voordat je al te enthousiast wordt over deze aankoop, onderzoekt u toch best een aantal dingen over deze tweedehandsgitaar voor je ze koopt. Stel de verkoper zo veel mogelijk van onderstaande vragen (of stel ze gewoon allemaal!).

Merk, model, en het jaar van de gitaar


Jawel. Het klinkt misschien alsof het over een auto gaat, maar ook gitaren bestaan in verschillende merken, modellen, en fabricagejaren. Een voorbeeld: Gibson (merk) Les Paul Deluxe (model) uit 1971 (jaar). Helemaal fantastisch wordt het als je ook het serienummer van de gitaar erbij krijgt.

Hiermee vind je heel wat achtergrondinformatie over de tweedehands gitaar die je wilt kopen. Op het internet zijn er een heel aantal sites waarop gitaareigenaars hun gitaar beoordelen. Zo ken je meteen de ervaringen van andere gitaarspelers met het type gitaar dat jij wilt kopen. Op de website van de fabrikant kun je eventueel nagaan of het serienummer wel overeenkomt met het merk en het model. Zo vermijd je dat je een goedkope imitatiegitaar koopt want uiterlijk kunnen die heel hard gelijken op de echte (veel duurdere) modellen.

Kenmerken van de gitaar


Aan de hand van het merk en het model van de gitaar vind je ook een overzicht van de typische kenmerken van de gitaar. Zo elimineer je weer wat dubieuze verkopers. Als je bijvoorbeeld een Fender Stratocaster Vintage uit 57 aangeboden krijgt met dubbele humbucking pickups is dit zeker twijfelachtig, aangezien Stratocasters uit 57 ontworpen zijn met drie single-coil pickups. Tenzij je een wandelende encyclopedie bent, kun je dit natuurlijk niet allemaal weten. Daarom is het dus goed dat je dit even opzoekt.

Voormalige eigenaren kunnen natuurlijk ook een aantal wijzigingen aan de gitaar hebben aangebracht. Dat is niet noodzakelijk slecht. Door de kenmerken op te zoeken weet je wat er precies veranderd is aan de gitaar. Kijk ook de nieuwprijs na van de gitaar in online winkels. Zo weet je of de verkoper een redelijke prijs vraagt voor zijn tweedehands gitaar.

Staat van de tweedehands gitaar


Vraag de verkoper naar de staat van de twedehands gitaar die je wil kopen. Vraag meer bepaald of er krassen, deuken of vlekken in de verf zijn, en of ze goed bespeelbaar is. De meeste verkopers zijn behoorlijk eerlijk over deze dingen.

Het is ook verstandig om de verkoper te vragen naar alle andere werkzaamheden die verricht zijn op de gitaar, zoals schilderwerkzaamheden, opnieuw geplaatste frets en vervangen elektronica. Gitaren met roest op de stemknoppen, de brug of op een andere plaats schrijf je best meteen af. Roest op de snaren is uiteraard geen probleem. Dat is heel normaal en snaren kun je vervangen.

Dit zijn de belangrijkste vragen die je vooraf kunt stellen aan de verkoper van de tweedehands elektrische of akoestische gitaar. Als zijn antwoorden je aanstaan vraag je of je kunt langskomen om de gitaar te testen. Als je er zelf niet al te veel van afweet, neem je best iemand mee die wel veel van gitaren kent.
Als de verkoper veel eisen stelt of niet op je vragen wil antwoorden, dan ga je beter op zoek naar een andere gitaar. Eikels verdienen je geld niet en je wilt er ook geen gitaar van kopen.