Via onderstaand filmpje zie je hoe je een gitaar kunt stemmen. Om een elektrische gitaar te stemmen kun je een stemkastje gebruiken. Meer ervaren gitaristen kunnen hun gitar stemmen op het gehoor. De standaardstemming van een gitaar is EADGBE. Op het internet vind je ook erg goeie online tools om je elektrische gitaar mee te stemmen.
Home › Archives for 2009
dinsdag 1 december 2009
zaterdag 17 oktober 2009
Waarom zou je een tweedehands elektrische gitaar kopen?
zaterdag 17 oktober 2009
Ik zou nooit beweren dat ik een gitaarexpert ben. Ik probeer gewoon mijn scherpe inkoop vaardigheden te combineren met mijn algemene gitaarkennis. ZO heb ik al heel wat beginners geholpen om de perfecte elektrische gitaar voor hen te vinden.
Ik ben zelf een gitarist met een beperkt budget. Mijn eerste aankoop was een tweedehands Washburn Lyon die ik op eBay vond, samen met een 25-watt Yamaha versterker. Qua geluidskwaliteit was ze het niet de beste gitaar (zeker niet in vegelijking met de duurdere tweedehands gitaren), maar ik heb de gitaar op de kop getikt in nieuwstaat en voor een lage prijs.
Met een paar aanpassingen kan ik die tweedehands elektrische gitaar omtoveren in een exemplaar dat meer dan ok is. Dat heb ik nog niet gedaan want het is gewoon een oefengitaar die ik thuis gebruik. Ik heb ze twee keer gebruikt voor een optreden op een feestje op kantoor. Voor de rest is de gitaar een goede vangst. Ik ben altijd trots om iets goeds op de kop te tikken voor een zeer redelijke prijs.
Waarom zou je een tweedehands elektrische gitaar kopen?
Wel, waarom niet? Nog niet overtuigd? :-) Hier zijn enkele goede redenen:- Nieuwe gitaren zijn duur. Een nieuwe Gibson Les Paul Standard kan gemakkelijk oplopen tot € 2500. Die wil je niet kopen als je niet eens fatsoenlijk drie akkoorden kunt spelen.
- Nieuwe goedkope starterkits zijn inferieur. Vergeet dat Behringer gitaar pack (hoewel de versterker goed klinkt voor een 15-watter) of die andere gitaar starterkits van onbekende merken. Deze hebben meestal inferieure elektronica en minder goed hout.
- Een fatsoenlijke tweedehands gitaar is goedkoop. Goede tweedehands gitaren die met de hand gemaakt zijn in Japan of Korea zijn van goede kwaliteit. Fender, Gibson, en andere makers hebben fabrieken gevestigd in die landen. Om een of andere reden, kosten die gitaren minder dan die uit Europa of Amerika. Lager geprijsde dochtermerken zoals Squire (Fender) en Epiphone (Gibson) zijn veel beter dan dan die goedkope gitaar packs en tweedahdsn zijn ze bijna dezelfde aan dezelfde prijs, of goedkoper.
- JE kunt een heel goede tweedehands elektrische gitar vinden aan een topprijs. MEt wat geduld vind je soms een juweel in de tweedehands markt. Er zijn soms mensen die hun gitaren uit noodzaak verkopen. Ik heb al gezien dat iemand een Paul Reed Smiths verkocht voor de helft van de nieuwprijs. Op zoek gaan naar een koopje is altijd een goed idee.
vrijdag 9 oktober 2009
Stel deze vragen als je een tweedehands gitaar koopt
vrijdag 9 oktober 2009
In deze post vind je een aantal heel nuttige vragen om te stellen aan de verkoper van een tweedhands gitaar. In een volgende post vind je meer informatie over waar je best een gitaar koopt en welke gitaaronderdelen je zeker moet nakijken en testen.
Je hebt dus een tweedehands gitaar te koop gevonden, hetzij via een een zoekertjessite, hetzij op een andere manier. Het goede nieuws is alvast dat je een gitaar gevonden hebt die binnen je budget past. Maar voordat je al te enthousiast wordt over deze aankoop, onderzoekt u toch best een aantal dingen over deze tweedehandsgitaar voor je ze koopt. Stel de verkoper zo veel mogelijk van onderstaande vragen (of stel ze gewoon allemaal!).
Merk, model, en het jaar van de gitaar
Jawel. Het klinkt misschien alsof het over een auto gaat, maar ook gitaren bestaan in verschillende merken, modellen, en fabricagejaren. Een voorbeeld: Gibson (merk) Les Paul Deluxe (model) uit 1971 (jaar). Helemaal fantastisch wordt het als je ook het serienummer van de gitaar erbij krijgt.
Hiermee vind je heel wat achtergrondinformatie over de tweedehands gitaar die je wilt kopen. Op het internet zijn er een heel aantal sites waarop gitaareigenaars hun gitaar beoordelen. Zo ken je meteen de ervaringen van andere gitaarspelers met het type gitaar dat jij wilt kopen. Op de website van de fabrikant kun je eventueel nagaan of het serienummer wel overeenkomt met het merk en het model. Zo vermijd je dat je een goedkope imitatiegitaar koopt want uiterlijk kunnen die heel hard gelijken op de echte (veel duurdere) modellen.
Kenmerken van de gitaar
Aan de hand van het merk en het model van de gitaar vind je ook een overzicht van de typische kenmerken van de gitaar. Zo elimineer je weer wat dubieuze verkopers. Als je bijvoorbeeld een Fender Stratocaster Vintage uit 57 aangeboden krijgt met dubbele humbucking pickups is dit zeker twijfelachtig, aangezien Stratocasters uit 57 ontworpen zijn met drie single-coil pickups. Tenzij je een wandelende encyclopedie bent, kun je dit natuurlijk niet allemaal weten. Daarom is het dus goed dat je dit even opzoekt.
Voormalige eigenaren kunnen natuurlijk ook een aantal wijzigingen aan de gitaar hebben aangebracht. Dat is niet noodzakelijk slecht. Door de kenmerken op te zoeken weet je wat er precies veranderd is aan de gitaar. Kijk ook de nieuwprijs na van de gitaar in online winkels. Zo weet je of de verkoper een redelijke prijs vraagt voor zijn tweedehands gitaar.
Staat van de tweedehands gitaar
Vraag de verkoper naar de staat van de twedehands gitaar die je wil kopen. Vraag meer bepaald of er krassen, deuken of vlekken in de verf zijn, en of ze goed bespeelbaar is. De meeste verkopers zijn behoorlijk eerlijk over deze dingen.
Het is ook verstandig om de verkoper te vragen naar alle andere werkzaamheden die verricht zijn op de gitaar, zoals schilderwerkzaamheden, opnieuw geplaatste frets en vervangen elektronica. Gitaren met roest op de stemknoppen, de brug of op een andere plaats schrijf je best meteen af. Roest op de snaren is uiteraard geen probleem. Dat is heel normaal en snaren kun je vervangen.
Dit zijn de belangrijkste vragen die je vooraf kunt stellen aan de verkoper van de tweedehands elektrische of akoestische gitaar. Als zijn antwoorden je aanstaan vraag je of je kunt langskomen om de gitaar te testen. Als je er zelf niet al te veel van afweet, neem je best iemand mee die wel veel van gitaren kent.
Als de verkoper veel eisen stelt of niet op je vragen wil antwoorden, dan ga je beter op zoek naar een andere gitaar. Eikels verdienen je geld niet en je wilt er ook geen gitaar van kopen.
zaterdag 22 augustus 2009
Waarop letten als je een tweedehands elektrische gitaar gaat kopen?
zaterdag 22 augustus 2009
Je hebt een tweedehands elektrische gitaar gevonden die je wilt kopen en een afspraak gemaakt met de verkoper. Dan is het nu tijd om je gitaar te testen. Hier is een checklist met alles waar je op moet letten.
Krassen, deuken, scheuren en roest
Deze zijn heel veelvoorkomend op tweedehands gitaren. Uiteindelijk zul je zelf krassen en deuken in je gitaar maken. Dit is niet zo erg. Waar je je wel zorgen over moet maken zijn scheuren in het hout en roest. Hoewel sommigen van mening zijn dat roest geen kwaad kan voor een elektrische gitaar, is het toch het eerste wat ik check. En ik adviseer je om geen tweedehands gitaar met roest te kopen (behalve op de snaren, dat is heel normaal en die kun je vervangen).
De hals
De toestand van de gitaarhals is een reden tot grote bezorgdheid. Hoewel sommige gitarenhalzen erop gevezen zijn (en dus aan te passen) hebben andere elektrische gitaren een hals die erop gelijmd is. Je wil een gitaar met een rechte hals en niet een met een gebogen hals of wat dan ook. Controleer de plaats waar ze is verbonden met de body op scheuren. Overmatig veel lijm op dat gedeelte kan wijzen op een eerdere reparatie.
De frets
Controleer de fretdraden. Ze mogen niet te diep zitten. Controleer ze op diepe uitsparingen. De frets van een elektrische gitaar opnieuw laten leggen is erg kostelijk.
Actie
De actie van je gitaar verwijst naar de afstand van de snaren tot de fretdraden. Je wil een gitaar kopen met een lage actie om vlot te kunnen spelen zonder te veel kracht te hoeven zetten om de snaren tot tegen de frets te duwen.
Intonatie
Intonatie verwijst naar de zuiverheid van de noten die de gitaar produceert. Meestal kan dit perfect worden getest met een gitaarstemmer. Controleer of de snaar exact dezelfde noot speelt los als op de 12e fret. Dit probleem is minder erg omdat het goedkoop kan bijgesteld worden in je plaatselijke gitaarwinkel.
Hardware en elektronica
Speel wat met de knoppen en om na te gaan of ze werken. Als het een elektrische gitaar is, plug ze in de versterker en probeer alle instellingen. Strum een heel akkoord snaar voor snaar. Zet de pickup keuzeschakelaar op alle posities om zeker te zijn dat ze allemaal werken. Krassend geluid kan betekenen dat de pickup moet worden schoongemaakt. Heb je op een bepaalde stand totaal geen geluid, dan betekent dit dat je ergens een aantal kapotte draden hebt (of erger, kapotte pickups).
Het geluid van de elektrische gitaar
Wees terughoudend bij het zelf testen van het gitaargeluid. Vraag daarbij de deskundige begeleiding van een vriend. Soms klinkt een elektrische gitaar echt geweldig, en komt dit alleen door de versterker. Een goede elektrische gitaar klinkt normaalgezien ook goed als ze niet aangesloten is.
Als de totale look, sound en feel van de gitaar niet past bij oorspronkelijke beschrijving van de verkoper, vraag hem dan eerlijk hoe dat komt. Ik zelf zou ernstige twijfels hebben bij de geloofwaardigheid van de verkoper en de toestand van de gitaar.
Prijs
Ga in de (online) winkels op zoek naar de juiste prijzen van de gitaar die je wilt kopen. Zo weet je meteen ook ongeveer wat een redelijke prijs is voor een tweedehands model.
ALs je een tweedehands elektrische gitaar gaat kopen zul je bijna noit een gitaar kopen die zo goed als nieuw is. Door op bovenstaande dingen te letten kun je zeker wel een goede elektrische gitaar kopen.
Krassen, deuken, scheuren en roest
Deze zijn heel veelvoorkomend op tweedehands gitaren. Uiteindelijk zul je zelf krassen en deuken in je gitaar maken. Dit is niet zo erg. Waar je je wel zorgen over moet maken zijn scheuren in het hout en roest. Hoewel sommigen van mening zijn dat roest geen kwaad kan voor een elektrische gitaar, is het toch het eerste wat ik check. En ik adviseer je om geen tweedehands gitaar met roest te kopen (behalve op de snaren, dat is heel normaal en die kun je vervangen).
De hals
De toestand van de gitaarhals is een reden tot grote bezorgdheid. Hoewel sommige gitarenhalzen erop gevezen zijn (en dus aan te passen) hebben andere elektrische gitaren een hals die erop gelijmd is. Je wil een gitaar met een rechte hals en niet een met een gebogen hals of wat dan ook. Controleer de plaats waar ze is verbonden met de body op scheuren. Overmatig veel lijm op dat gedeelte kan wijzen op een eerdere reparatie.
De frets
Controleer de fretdraden. Ze mogen niet te diep zitten. Controleer ze op diepe uitsparingen. De frets van een elektrische gitaar opnieuw laten leggen is erg kostelijk.
Actie
De actie van je gitaar verwijst naar de afstand van de snaren tot de fretdraden. Je wil een gitaar kopen met een lage actie om vlot te kunnen spelen zonder te veel kracht te hoeven zetten om de snaren tot tegen de frets te duwen.
Intonatie
Intonatie verwijst naar de zuiverheid van de noten die de gitaar produceert. Meestal kan dit perfect worden getest met een gitaarstemmer. Controleer of de snaar exact dezelfde noot speelt los als op de 12e fret. Dit probleem is minder erg omdat het goedkoop kan bijgesteld worden in je plaatselijke gitaarwinkel.
Hardware en elektronica
Speel wat met de knoppen en om na te gaan of ze werken. Als het een elektrische gitaar is, plug ze in de versterker en probeer alle instellingen. Strum een heel akkoord snaar voor snaar. Zet de pickup keuzeschakelaar op alle posities om zeker te zijn dat ze allemaal werken. Krassend geluid kan betekenen dat de pickup moet worden schoongemaakt. Heb je op een bepaalde stand totaal geen geluid, dan betekent dit dat je ergens een aantal kapotte draden hebt (of erger, kapotte pickups).
Het geluid van de elektrische gitaar
Wees terughoudend bij het zelf testen van het gitaargeluid. Vraag daarbij de deskundige begeleiding van een vriend. Soms klinkt een elektrische gitaar echt geweldig, en komt dit alleen door de versterker. Een goede elektrische gitaar klinkt normaalgezien ook goed als ze niet aangesloten is.
Als de totale look, sound en feel van de gitaar niet past bij oorspronkelijke beschrijving van de verkoper, vraag hem dan eerlijk hoe dat komt. Ik zelf zou ernstige twijfels hebben bij de geloofwaardigheid van de verkoper en de toestand van de gitaar.
Prijs
Ga in de (online) winkels op zoek naar de juiste prijzen van de gitaar die je wilt kopen. Zo weet je meteen ook ongeveer wat een redelijke prijs is voor een tweedehands model.
ALs je een tweedehands elektrische gitaar gaat kopen zul je bijna noit een gitaar kopen die zo goed als nieuw is. Door op bovenstaande dingen te letten kun je zeker wel een goede elektrische gitaar kopen.
donderdag 23 juli 2009
De juiste gitaar kopen tegen de beste prijs
donderdag 23 juli 2009
Rustig elektrische gitaren vergelijken
Tenzij je zelf gitaar speelt en iets van gitaren kent, neem je best een vriend mee naar de muziekwinkel als je een (nieuwe) elektrische gitaar gaat kopen. Hij kan dan elke gitaar uitbproberen en je advies geven. Neem je tijd. Probeer veel gitaren. Probeer een gitaar of twee van elk van de merken die je kunt kopen. Zoek een rustig plekje en een comfortabele stoel. Sommige winkels hebben een aparte ruimte waar je in alle rust enkele gitaren kunt uitproberen. Je hoeft je dan ook gen zorgen te maken over wat de andere klanten in de muziekwinkel van je speelstijl vinden :-). Bovendien kun je dan horen hoe de gitaar echt klinkt zonder het achtergrondgeluid van een dozijn andere instrumenten. Je speelt zo stil en zo hard als je zelf wilt om echt een goed idee te krijgen van hoe de gitaar klinkt en of er geen gezoem of andere storende gebreken zijn aan de gitaar die wilt kopen. Zorg er natuurlijk ook voor dat je op een goede versterker speelt als het om een elektrische gitaar gaat. De meeste gitaarwinkels hebben zo'n ruimte dus vraag er zeker naar als de verkoper het niet zelf voorstelt.De beste deal
Over verkopers gesproken, laat je niet zomaar een duurder model aanpraten en betaal geen hogere prijs dan echt nodig is. Voor je naar de winkel gaat, ga je best te rade bij enkele online gitaarwinkels. Daar kun je vaak erg goede deals doen en gitaren goedkoop kopen. Maak een lijst van de merken, de modellen en de prijzen die je in de online winkels ziet en neem die mee naar de winkel. Vind je daar de gitaar die je zoekt, dan krijg je ze vaak even goedkoop als in de online winkel, als je de verkoper de afgedrukte advertentie laat zien. Bezoek ook de websites van de gitaarfabrikanten en websites met beoordelingen van gitaren. Zo krijg je een idee van wat andere muzikanten denken over de verschillende gitaarmerken en modellen. Gebruikers geven vaak eerlijker en direktere informatie dan de bedrijven doen. Bezoek ook meer dan 1 muziekwinkel.Je elektrische gitaar aan de beste prijs kopen
Van zodra je weet welke gitaar je wilt kopen, kun je je op de prijs focussen. De catalogusprijs van gitaren is vaak te hoog. In de (online) gitaarwinkels krijg je vaak een redelijke korting. Neem opnieuw je tijd. Wie geen haast heeft en niet overdreven enthousiast is, vergroot zijn kansen om een betere deal te krijgen en zijn elektrische gitaar goedkoper te kopen. Afgezien van kortingen op de gitaar zelf, krijg je vaak veel extra's zoals zoals gitaarlessen, een gitaarstand, een riem, extra snaren, plectrums enz. Vraag ook naar de beste garantie en vergelijk de garanties en de extra's in verschillende muziekwinkels.Koop dus zeker niet de eerste de beste elektrische gitaar. Wie zijn tuk afwacht doet de beste deal en koopt een elektrische gitaar waar hij een leven lang plezier van heeft.
maandag 20 juli 2009
Waar kun je best een gitaar kopen?
maandag 20 juli 2009
Er zijn verschillende plaatsen kun je je gitaar kunt kopen:
- in een gitaarwinkel in de buurt;
- via (online) advertenties en zoekertjes;
- via een online gitaarshop.
Wie iets kent van gitaren kan zeker koopjes doen door via advertenties een tweedehands gitaar te kopen. Dit kan echt alleen voor wie vertrouwd is met gitaren, zoniet wordt je makkelijk bedot met en gitaar die niet alleen gebruikt maar ook misbruikt is.
Soms kan je een uitstekende deal via online winkels. Het enige nadeel is dan dat de gitaar verzonden wordt en dat je er even op moet wachten. Tegenwoordig gaat de verzending erg snel (2 dagen) en vallen de verzendkosten vaak erg goed mee, waardoor het soms veel voordeliger is om een gitaar online te kopen. Natuurlijk wil je je gitaar eerst uittesten, maar van zodra je weet welk model je gat kopen, kun je dat gewoon bij je lokale gitaarwinkel doen. Vergelijk dan meteen de prijzen met die uit online winkels.
Wie voor de eerste keer en gitaar koopt, koopt misschien beter geen tweedehands gitaar, maar kan terecht in de plaatselijke muziekwinkel. Daar kun je immers terugkeren voor advies of hulp als er problemen zijn.
- in een gitaarwinkel in de buurt;
- via (online) advertenties en zoekertjes;
- via een online gitaarshop.
Wie iets kent van gitaren kan zeker koopjes doen door via advertenties een tweedehands gitaar te kopen. Dit kan echt alleen voor wie vertrouwd is met gitaren, zoniet wordt je makkelijk bedot met en gitaar die niet alleen gebruikt maar ook misbruikt is.
Soms kan je een uitstekende deal via online winkels. Het enige nadeel is dan dat de gitaar verzonden wordt en dat je er even op moet wachten. Tegenwoordig gaat de verzending erg snel (2 dagen) en vallen de verzendkosten vaak erg goed mee, waardoor het soms veel voordeliger is om een gitaar online te kopen. Natuurlijk wil je je gitaar eerst uittesten, maar van zodra je weet welk model je gat kopen, kun je dat gewoon bij je lokale gitaarwinkel doen. Vergelijk dan meteen de prijzen met die uit online winkels.
Wie voor de eerste keer en gitaar koopt, koopt misschien beter geen tweedehands gitaar, maar kan terecht in de plaatselijke muziekwinkel. Daar kun je immers terugkeren voor advies of hulp als er problemen zijn.
zaterdag 4 juli 2009
Welke gitaar kopen: elektrisch of akoestisch, goedkoop of duur?
zaterdag 4 juli 2009
Een elektrische of een akoestische gitaar kopen?
Voor gitaristen die net beginnen is het het beste om te beginnen met een akoestische gitaar. Leer de basisvaardigheden op een traditioneel akoestische instrument en schakel later over op een elektrische gitaar en alle extra vaardigheden die darvoor vereist zijn.Als je net start, ben je nooit helemaal zeker of je zal blijven spelen. Misschien bevalt gitaar spelen je toch niet zo erg, ben je het sneller beu dan gedacht of merk je dat het gewoon niks voor jou is. Een akoestische gitaar kopen is dan de slimste (goedkoopste) keuze. Voor elektrische gitaren heb je tal van extra's zoals een versterker en gitaareffecten en de kosten hiervan kunnen snel oplopen.
Een goedkope of een dure gitaar kopen?
Koop nooit een echt goedkope gitaar. Echt goedkoop betekent meestal slecht gemaakt. Koop een gitaar die goed klinkt goed en goed aanvoelt als je er op speelt. Als je plezier schept in het spelen zul je je gitaarlessen veel beter kunnen volhouden.Je hoeft ook geen enorme som geld neer te tellen als je een gitaar gaat kopen. Gewoon rondkijken en goed advies inwinnen is de boodschap.
Koop geen akoestische gitaren gemaakt van gelamineerd hout, maar van ceder of spar. Goede elektrische gitaren worden gemaakt van esdoorn.
Stel jezelf de vraag: Geeft deze gitaar me een goed gevoel? Vind ik dat ze goed klinkt? Als je iemand kent met verstand van gitaren is het altijd een goed idee om hem mee te nemen als je een gitaar gaat kopen. Goede raad is goud waard.
In mijn volgende post ga ik dieper in op waar je precies op moet letten als je een gitaar koopt.
Gitaar kopen: waar op letten?
Een gitaar kopen doe je niet zomaar. Als je de juiste gitaar koopt, heb je een aankoop gedaan waar je de rest van je leven iets aan hebt. Koop je de verkeerde gitaar, dan begint de zoektocht naar een gitaar na enkele maanden waarschijnlijk al opnieuw.
Hier zijn alvast enkele tips voor wie van plan is een gitaar te kopen.
Neem uw tijd als u een gitaar gaat kopen. Speel op veel verschillende gitaren. Probeer de gitaren van je vrienden. Bezoek gitaarwinkels en probeer de gitaren uit. Vraag advies aan de gitaarverkoper. Ook als je van plan bent om een tweedehands gitaar te kopen of een gitaar online te kopen, is het een goed idee om eerst verschillende gitaren uit te proberen in de gitaarwinkel. Zo krijg je een idee welke gitaar je ligt, en welke niet.
Neem een bevriende muzikant mee die iets afweet van gitaren.
Leer de verschillende onderdelen van een gitaar kennen: de body, de snaren, de brug, de hals, de pick-ups (als het een elektrische gitaar is die je wilt kopen), het klankgat (als je een akoestische gitaar gaat kopen), de kop, de snaargeleiders, de stemschroeven, de frets, enz.
Bestudeer de verschillen tussen een akoestische gitaar en een elektrische gitaar.
Ga online op zoek naar de bekendste gitaarmerken en gitaarmodellen. Forums en blogs kunnen je daar zeker bij helpen.
In mijn volgende post geef ik nog meer tips over waar je zeker op moet letten als je een gitaar gaat kopen.
Hier zijn alvast enkele tips voor wie van plan is een gitaar te kopen.
Neem uw tijd als u een gitaar gaat kopen. Speel op veel verschillende gitaren. Probeer de gitaren van je vrienden. Bezoek gitaarwinkels en probeer de gitaren uit. Vraag advies aan de gitaarverkoper. Ook als je van plan bent om een tweedehands gitaar te kopen of een gitaar online te kopen, is het een goed idee om eerst verschillende gitaren uit te proberen in de gitaarwinkel. Zo krijg je een idee welke gitaar je ligt, en welke niet.
Neem een bevriende muzikant mee die iets afweet van gitaren.
Leer de verschillende onderdelen van een gitaar kennen: de body, de snaren, de brug, de hals, de pick-ups (als het een elektrische gitaar is die je wilt kopen), het klankgat (als je een akoestische gitaar gaat kopen), de kop, de snaargeleiders, de stemschroeven, de frets, enz.
Bestudeer de verschillen tussen een akoestische gitaar en een elektrische gitaar.
Ga online op zoek naar de bekendste gitaarmerken en gitaarmodellen. Forums en blogs kunnen je daar zeker bij helpen.
In mijn volgende post geef ik nog meer tips over waar je zeker op moet letten als je een gitaar gaat kopen.